找回密码
 立即注册
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
查看: 43|回复: 0

10 minuta prije nego što sam izbacio smeće

[复制链接]

2

主题

0

回帖

10

积分

新手上路

积分
10
发表于 2026-6-15 03:58:48 | 显示全部楼层 |阅读模式
Zvuči nevjerojatno, ali cijela ova priča dogodila se u deset minuta. Deset minuta prije nego što sam trebao izbaci smeće. Ne lažem. Čak sam pogledao na sat poslije jer nisam mogao vjerovati koliko se brzo sve odvilo.

Bila je nedjelja navečer. Onaj tužni dio vikenda kad već razmišljaš o ponedjeljku. Sjedio sam u dnevnoj sobi, još uvijek u pidžami, iako je bilo 21:30. Nisam se oblačio cijeli dan. Zašto bih? Nitko me nije vidio. Pas me ne osuđuje.

Supruga je otišla rano na spavanje jer je sutra imala rano ustajanje. Ja sam ostao sam s hladnom pizzom i daljinskim. Televizija je bila glupa. Sve što sam htio pogledati, već sam pogledao. Osjećao sam onaj poznati nemir – želim nešto raditi, ali ne želim ništa raditi.

I tada sam se sjetio nečega. Prije nekoliko dana, kolega s posla spomenuo je online kazino. Nije reklamirao. Samo je rekao: "Zabavio sam se jednu večer za 20 eura." Nisam obraćao pažnju tada. Ali sada, u ovoj praznoj sobi, s tom dosadom koja mi je rasla pod kožom – sjetio sam se.

Otvorio sam laptop. Upisao sam u pretraživač ono što sam zapamtio. Prvi rezultat vodio me do Vavada web stranica. Stranica je izgledala čisto. Nijedan lažni dijamant, nijedna animirana zvijezda koja mi kaže da sam "pobjednik" prije nego što sam išta napravio. Samo tamna pozadina, zlatna slova i popis igara.

Registrirao sam se. Trebalo mi je možda dvije minute. Ime, mail, broj telefona. Ništa više. Zatim sam pogledao u novčanik. Imao sam 18 eura u gotovini i još nešto na kartici. Odlučio sam – 15 eura. To je cijena karte za kino. Ako izgubim, reći ću da sam bio na lošem filmu.

Uplatio sam. Kliknuo na prvu igru koja mi je zapela za oko – "Wolf Gold". Zvučalo je moćno, ali zapravo je bio jednostavan slot s kojotima i mjesecom. Stavio sam ulog 0,50 eura po okretaju.

Vrtim. Ništa.
Vrtim. 1 euro.
Vrtim. Ništa.
Vrtim. Ništa.
Vrtim. 2 eura.

Prošlo je pet minuta. Imao sam 11 eura od početnih 15. Već sam bio u minusu, ali ne punom. Mislio sam – okej, još nekoliko puta, pa gasim. I tada se dogodilo nešto što nisam očekivao.

Na ekranu su se pojavila tri vuka. Ne znam zašto vukovi, ali bilo ih je tri. I cijela pozadina postala je crvena. Brojke su počele skakati. 5 eura. 12 eura. 18 eura. 25 eura. 34 eura. 47 eura. I stalo je na 52 eura.

Gledao sam u ekran. Trepnuo. Gledao ponovno. 52 eura. Od 15.

Nisam mogao vjerovati. Ali nisam ništa kliknuo. Samo sam sjedio. Moj pas me gledao s poda. Rekao sam mu: "Vidio si?" Pas je mahnuo repom. Nije razumio, ali podržavao me.

Tada sam pogledao na sat. 21:40. Sjećam se točno jer sam trebao izbaciti smeće prije 22 sata jer ujutro rano dolazi kamion. Rekao sam sebi – još jedan okretaj. Samo jedan. Onda gasim i idem van.

Povećao sam ulog na 2 eura po okretaju. Prvi okretaj – 0. Drugi – 4 eura. Treći – 0. Četvrti – 0. Peti – 0. Već sam požalio. Spustio sam se na 44 eura. Ali nisam htio završiti s osjećajem da sam izgubio dobar dan.

Stavio sam zadnjih 5 eura na jedan okretaj. Sve ili ništa. To je glupo. Znam. Ali učinio sam to. Okrenuo sam kotač.

I ekran je eksplodirao.

Ovaj put nisu bili vukovi. Bili su orlovi, sunce, i neki simbol koji nisam ni prepoznao. Brojke su se vrtjele toliko brzo da nisam mogao pratiti. Kada je sve stalo, na računu je pisalo 138 eura.

Nisam disao možda pet sekundi. Zatim sam ustao, otišao do prozora, otvorio ga i udahnuo hladan zrak. Vratio se laptopu. Isplatio sam 130 eura. Ostavio 8 za neki drugi put.

Proces isplate je bio jednostavan. Ispunio sam par polja, poslao sliku osobne, i novac je sjeo na račun sljedeće jutro. Dok sam pio kavu, na mobitelu mi je stigla obavijest – uplaćeno 130 eura.

Izbacio sam smeće te večeri točno u 21:55. Pet minuta prije roka. I dok sam hodao do kontejnera, mjesec je bio pun, a ja sam osjećao nešto što nisam osjetio dugo vremena – laganu, besmislenu radost. Ne zato što sam dobio novac. Nego zato što sam u deset minuta, iz dosade i znatiželje, stvorio nešto što nije postojalo prije.

Što sam kupio s tih 130 eura? Ništa posebno. Platio sam večeru za nas dvoje u jednom dobrom restoranu. I kupio sam psu novu igračku. Onu koju je žvakao dvadeset minuta i onda rastavio. Ali tih dvadeset minuta – bio je sretan. I ja sam bio.

Nakon te nedjelje, vratio sam se na Vavada web stranica još nekoliko puta. Uplatim 10 eura, odvrtim nekoliko puta, i izađem. Nekad dobijem 20, nekad izgubim sve. Ali više nikad nisam imao tih deset minuta. I vjerojatno neću. I to je u redu.

Jer nije poanta u tome da ćeš svaki put dobiti. Poanta je u tome da ponekad – baš kad misliš da je večer izgubljena, da je dosada nepobjediva, da ti ništa ne može popraviti raspoloženje – život baci trojicu vukova na ekran. I ti se nasmiješ. I izbaciš smeće s osjećajem da nisi potpuno običan.

I to je, prijatelji moji, vrijedno svakog eura koji sam ikada uplatio. Čak i onih koje sam izgubio.

高级模式
B Color Image Link Quote Code Smilies |上传

本版积分规则

小黑屋|自由言论论坛

GMT+8, 2026-7-14 18:49 , Processed in 0.578496 second(s), 19 queries .